Eric Groothuis

Master of Lean Management

Lean Filosofie

Categorie: Lean-Datum: 03-08-15

Lean Filosofie: INLEIDING

Lean Filosofie

LEAN FILOSOFIE:

Inleiding

Net als in Nederland werd ook elders in de wereld wat meewarig gedaan over de eerste “Corollaatjes” van Toyota. Onooglijke autootjes, niet al te best.

Verder dan een beetje redelijk kopiëren van Westerse producten zou Japan/Toyota zeker niet komen.

Binnen vijftig jaar was Japan de tweede economie (sinds kort, na China, nu de derde) ter wereld en is Toyota niet alleen de

Lean Filosofie

Ranglijst B.N.P. 2013

grootste maar ook de best renderende autofabriek met productiefaciliteiten over de hele wereld.

In de statistieken van de automobielclubs van de USA en van Duitsland zijn Toyota en Lexus steevast in de hoogste regionen te vinden als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid.

Gedurende 58 opeenvolgende jaren, tot 2008, heeft Toyota een winstgevende groei laten zien. En na 2008 is de winstgevendheid weer teruggekeerd.

Het loopt in de voorhoede waar het gaat om innovaties als het vervoer door middel van hybride en brandstofcel auto’s.

En ook tijdens de diepste crisis sinds de jaren ’30 heeft Toyota niemand van zijn vaste personele bezetting hoeven ontslaan.

Door de grote eigen financiële reserves heeft het de (financiële) crisis, maar ook de grote aardbeving met tsunami en de terugroepacties kunnen doorstaan.

LEAN FILOSOFIE:

Copy –> Paste?

De meewarigheid is omgeslagen in bewondering en ontzag (en soms jaloezie). En de vraag nu zou kunnen zijn wie er nu wie kopieert en wat er gekopieerd wordt.

Het “Toyota Production System” (TPS), de gereedschapskist, is inmiddels, naast dominant in de auto industrie, in zijn doorontwikkeling “LEAN MANUFACTURING / LEAN MANAGEMENT / LEAN THINKING” ook doorgedrongen in andere industrietakken en branches.

Waarbij vooral de aandacht is gericht op de concepten en technieken van Lean Manufacturing. De Lean Filosofie, onder andere beschreven in de “Toyota Way” [Jeffrey K. Liker], is nog wel eens een ondergeschoven kindje. Waarbij de gereedschapskist en de filosofie onlosmakelijk, als twee zijden van één munt, verbonden zijn.

In Nederland zijn voorbeelden te vinden van “LEAN”, of varianten daarvan, natuurlijk in de Automotive, maar ook in de Chemie/Farmacie, in de Bouw en (zware) Industrie, in de Nutsbedrijven, de Retail en FMCG, in de Logistiek, de Zakelijke en Financiële Dienstverlening, maar ook bij de Overheid (alle lagen), Zelfstandige Bestuurs Organen en binnen alle vormen van de Zorg.

Veel andere organisaties en de organisatieleden daarvan zullen de komende jaren naar verwachting met “LEAN” in aanraking komen.

Dat maakt “Lean”, met zijn concepten en technieken, maar zeker als management en organisatie filosofie interessant, als studieobject, maar zeker ook om te onderzoeken of Lean kan bijdragen aan uw organisatie.

LEAN FILOSOFIE:

Aandachtspunt

Iedere organisatie, ook die van u, is uniek.

Een succesvolle implementatie van de Lean organisatie- en managementfilosofie en van de Lean concepten en gereedschappen, moet rekening houden met deze uniciteit. Eenvoudig weg kopiëren van wat andere organisaties (zelfs Toyota) hebben gedaan zal niet tot duurzaam succes leiden. In de USA slaagt slechts 2% van de organisaties die Lean toepassen erin vergelijkbare lange termijn successen te boeken als Toyota (Industry Week)

Lean Filosofie

Toyota Corolla 1966

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van Lean en Lean Management Professionals?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2019-Lean Management Professionals-alle rechten voorbehouden