Eric Groothuis

Master of Lean Management

Maatschappij

De maatschappij waarbinnen iedere Lean organisatie opereert.

De Maatschappij, de vraag van Lean organisaties.

Lean organisaties vragen van de maatschappij die randvoorwaarden die het voor haar mogelijk maken om haar klanten optimaal te kunnen bedienen. Dat betekent, dat de Lean organisatie een beroep moet kunnen doen op een geschikte plek om zich te vestigen. De maatschappij moet het mogelijk maken om de producten en/of diensten en/of zorg daar te kunnen aanbieden waar de klanten van de Lean organisatie er behoefte aan hebben. De Lean organisatie moet die faciliteiten die zij nodig heeft om te kunnen produceren of diensten of zorg te leveren kunnen verwerven. Er moet een arbeidspotentieel beschikbaar hebben om uit te kunnen putten, etc. etc.

De Maatschappij, de bijdrage van Lean organisaties.

Lean organisaties kunnen (onder andere) floreren door de maatschappij waarin zij bestaan en functioneren. Zij dragen bij aan de economische ontwikkeling, zij betalen hun medewerkers en (de meeste) betalen meer of minder belasting. Daarnaast dragen zij bij aan de economische ontwikkeling van hun toeleveranciers en partners. En klanten genieten van de door hen aangeschafte producten/diensten/zorg. Maar…dit doen eigenlijk alle organisaties, wat is dan specifiek aan de bijdragen van Lean organisaties?

Lean organisaties voelen intrinsiek een gedeelde verantwoordelijkheid voor de de maatschappij waarbinnen zij functioneren, een grotere verantwoordelijkheid dan die welke door wet en regelgeving wordt bepaald. Zo zijn medewerkers voor lean organisaties kostbaar, meer nog door de garantie van baangarantie. Vanuit die opvattingen is het ook of misschien wel juist ook de verantwoordelijkheid van een lean organisatie om te investeren in en bij te dragen aan de ontwikkeling van de mensen in de plaats waar zij zich vestigen. En denk dan niet alleen aan scholing, maar ook aan bijdragen aan sport en cultuur, aan zorg voor hen die niet zomaar kunnen meekomen in de maatschappij.

Over ons

LEAN 2.0

www.overrood.nl

 

De Maatschappij, de bijdrage van Lean Management Professionals

Lean Management Professionals probeert invulling te geven aan eerder genoemde verantwoordelijkheden door haar bijdragen in verschillende bestuursfuncties aan stichting LEAN 2.0. Daarnaast door middel van hands-on bijdragen aan het organiseren van bijeenkomsten waar vrijwel tegen kostprijs het Lean gedachtegoed werd verspreid. Omdat LEAN meer en meer een geaccepteerde organisatiefilosofie is geworden heeft de stichting LEAN 2.0 haar activiteiten in 2017 gestaakt.

Op dit moment leveren Lean Management Professionals door de invulling van de Trajectmanagers functie een bijdrage aan Over Rood,  is een organisatie zonder winstoogmerk. Hier helpen ondernemers elkaar hun problemen op te lossen en te werken aan een financieel gezonde toekomst.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van Lean en Lean Management Professionals?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2018-Concept: YA!-Design: StandOut