De WEEK START / KEEK op de WEEK in een Lean Management / Lean Manufacturing organisatie.
Één van de meest gebruikte instrumenten in Lean organisaties is de WEEK START, in sommige organisatie ook wel KEEK op de WEEK genoemd.
De Week Start is één van de belangrijkste instrumenten die de gewenste (cultuur-)verandering ondersteunen.
In de meeste gevallen wordt de Week Start op teamniveau gehouden en in alle geledingen.
Hulpmiddelen bij de Week Start zijn:
Waarom doen we het? Wat willen we ermee bereiken? Hoe kunnen we het doen? Zijn er meer varianten? Zijn er zaken die bij implementatie en uitvoering ondersteunen?
Eerst iets over de plaats van de Week Start.
De Week Start is, naast de Dag Start onderdeel van de “Doelen – Realisatie” Cyclus.
Deze begint bij “True North”, de stip op de horizon, tientallen jaren ver weg. De daar beschreven organisatie lijkt in het hier en nu vrijwel onbereikbaar. Toch gaat de organisatie door middel van kleine stappen op weg naar het schijnbaar onbereikbare ideaal.
Daarbij staat de Week Start in tussen de dagelijks te houden Dag Start en (afhankelijk van de gekozen periode) MAAND START (“Sprint”), TWEE-MAAND START (“Commitment”) of KWARTAAL START. In alle gevallen draagt de Week Start bij aan de afgesproken doelen van de hiervoor aangegeven langere periodes.
True North |
Beschrijving van de organisatie over enkele tientallen jaren |
Hoshin Kanri |
Beschrijving van de organisatie over 3 tot 5 jaar, met meer concreet geformuleerde doelen |
Jaarplan |
Beschrijving van de organisatie (Hoshin A3) voor het komende jaar, met SMART geformuleerde KPI’s en doelen |
Deel-Jaarplan |
Het jaar opgebroken in periodes van één of meer maanden, om focus aan te brengen op een beperkt aantal te realiseren doelen. |
Week Start |
Het per week vaststellen van te behalen doelen en rapportage over de voortgang in de richting van het deel jaarplan |
Dag Start |
Kortcyclisch maken van afspraken en volgen van de voortgang. |
Tijdens de WEEK START volgen we de ontwikkelingen van het Team voor wat betreft de dagelijkse werkzaamheden en die op weg naar de te realiseren doelen uit het Deel Jaarplan. Hier worden de “Andon”-stops besproken, inclusief eventueel genomen tegenmaatregelen. De “Roll-up” van de afgelopen week zorgt voor focus op de hulp- en verbetervragen die uit de afgelopen week zijn gekomen en levert gelegenheid de opgeloste hulp- en verbetervragen terug te koppelen.
De voortgang van verschillende verbeterinitiatieven, Kaizen, KATA, etc., worden besproken, gedeeld en er is gelegenheid tot aanvulling. De inzet van de A3 is een gebruikelijke manier om de voortgang met elkaar te delen EN om aanvullingen vanuit het Team mogelijk te maken. De inzet van een A3 is overigens wel afhankelijk van de omvang van de hulp-/verbetervraag.
Voor het tempo en voor de herkenbaarheid van de WEEK START onderdelen is het aan te bevelen om een vaste volgorde (standaard) in de uitvoering aan te houden. Een heldere rol-/taakverdeling is noodzakelijk. De WEEK START vindt altijd plaats bij de “borden”.
Hieronder de taken van de deelnemers aan de WEEK START:
De Team Manager / de Leidinggevende:
De Medewerkers:
5-10 minuten: Mededelingen van de Teamleden, waaronder management beslissingen
Mededelingen zijn wat het zijn: Mededelingen, geen discussiepunten.
10-25 minuten (Bij het Week Bord)
10-25 minuten (Verbeter Bord)
Het Verbeter Bord dient om de voortgang van genomen tegenmaatregelen en/of verbeteringen vast te leggen en te volgen. Veelal worden “Geeltjes” gebruikt met een paar steekwoorden om aan te geven waar het punt over gaat. De “Geeltjes” worden inhoudelijk besproken en vervolgens aan een verantwoordelijke toegewezen. Daarbij worden ook de startdatum en de deadline vastgesteld.
Ter bespreking:
NB: In een verder gevorderde Lean Management / Lean Manufacturing organisatie is sprake van het zoveel mogelijk direct oplossen van ieder probleem, iedere afwijking op het moment dat deze zich voordoet ( “ANDON”) Een veel gebruikt instrument daarbij is de “VERBETER KATA” ondersteunt door de “COACHING KATA”. De achtergrond gedachte hierbij is, dat het beter is om direct ook de kleinst mogelijke problemen op te lossen, liever dan ze te laten passeren, zodat ze kunnen uitgroeien tot groot en onbeheersbaar. Dit vraagt in kennis en vaardigheden, maar vooral in de cultuur van de organisatie een aantal forse stappen in de ontwikkeling naar Lean Management / Lean Manufacturing. Tot dat moment is het werken met “Geeltjes” en met een “Verbeter Bord” een uitstekende tussenstap op weg naar.
Tijdens de WEEK START wordt gewerkt met een aantal “borden”, waarop de benodigde informatie zoveel mogelijk visueel wordt weergegeven. Veel organisatie ontwikkelen voor de WEEK START hun eigen passende borden. Uitgangspunt daarbij zijn veelal de hoofddoelen van een Lean Management / Lean Manufacturing organisatie met als uitgangspunt “de Klant”, te weten:
Kwaliteit van product, dienst of zorg
Productiviteit
Medewerker
Download –> WEEK START v1.0.2015
Eric,
Welke relatie leg jij (indien je die legt) tussen week- en dagstarts?
Wij propageren voor beide max 10 minuten.
Zeker geen uur.
De kunst is om binnen een start geen inhoudelijke discussies te doen, maar alleen te signaleren en te duiden, om desgewenst een afspraak voor opvolging en verdieping te maken door een enkeling buiten de weekstart.
Hoe kijk jij hier tegenaan?
Groet,
Mauk
Die relatie leg ik zeker. Voor wat betreft de Dagstart, wat mij betreft primair gericht op de realisatie van de operatie van die dag. Maar ook aan het signaleren, toewijzen en laten oppakken van knel-/verbeterpunten. (JDI, Kata, Kaizen, etc.). Dus eens: Niet ter plekke inhoudelijk uitkauwen.
De Week Start biedt de mogelijkheid om, naast de weekcijfers, de voortgang van de verschillende verbeterpunten, kort en zakelijk, aan elkaar terug te koppelen (Voortgang van de verschillende Kata, Kaizen, etc.) Bijvoorbeeld met behulp van de A3 die toegelicht wordt. Daarbij is de Week Start ook een wrap-up van de voorgaande Dag Starts.
In de Week Start worden ook de doelen voor komende week vastgesteld. Deze zijn afgeleid van de 1-maands, 2-maands of kwartaal doelen (Periode afhankelijk van waar de organisatie mee werkt). Deze doelen zijn weer gerelateerd aan de jaardoelen, deze aan de Hoshin Kanri (3 – 5 jaar) op weg naar True North.
Let op: Dag- en Week starts maken veel van de traditionele overleggen overbodig, die daardoor kunnen worden afgeschaft.
Ben ik volledig met je eens Eric een goede dagstart en ‘keek op de week’ maken een hele hoop overleggen overbodig. Ik heb ook vaak geconstateerd dat het ook een aantal rapportages overbodig maakt.
<<< Lean Filosofie, Cultuur deel 3 Lean Filosofie, Cultuur deel 2 >>>
Op de hoogte blijven van Lean en Lean Management Professionals?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Copyright © 2019-Lean Management Professionals-alle rechten voorbehouden