Eric Groothuis

Master of Lean Management

Brabant Zorg

Brabant Zorg en Lean Management

Brabant Zorg

Zorg en ondersteuning bieden tijdens het ouder worden. Dat is de kern van ons werk. Niet alleen op momenten dat het nodig is, maar ook omdat we ouder worden zo aangenaam mogelijk willen maken. Aandacht, keuze en gemak zijn de sleutelwoorden in ons werk. Iedereen is uniek en daar stemmen we onze zorg op af, met veel persoonlijke aandacht en dichtbij. We willen het leven van onze cliënten comfortabel en gemakkelijker maken. Dat doen we door een totaalpakket van wonen, zorg en welzijn te bieden en dit zo goed en gemakkelijk mogelijk te organiseren. Brabant Zorg biedt wonen, zorg en welzijn in en vanuit 24 locaties in de regio Oss-Uden-Veghel.

Functie: Lean (6Sigma) Adviseur a.i.

Brabant Zorg en Lean Management in de zorg (Care & Cure)Ouderenzorg

Ook Brabant Zorg, een VV&T-instelling, besmet: Lean Management verspreidt zich inmiddels als een olievlek over verschillende branches, zo ook over de zorg. Niet alleen (Academische) Ziekenhuizen zijn actief met Lean Management (en Six Sigma), ook in de Ouderenzorg instellingen, waaronder Brabant Zorg, zijn Lean activiteiten. Inmiddels bestaat er een omvangrijk netwerk: Lean In De Zorg (LIDZ), waarvan naast zorginstellingen ook universiteiten, zorgverzekeraars, overheid en andere lean organisaties lid (kunnen) zijn.

Brabant Zorg en de Lean Management Conferentie

Ook Brabant Zorg wilde beginnen met haar eigen Lean Management reis en begon met een zoektocht naar informatie. Een belangrijke bron werd gevonden door het gezamenlijk met Lean Management Professionals organiseren van een conferentie “Lean in de Ouderenzorg”. Vervolgens heeft de ouderenzorg instelling gekozen voor het uitrollen van een Lean Management programma: “Slim en Slank”.

Brabant Zorg en een Lean Management Programma: “Slim en Slank”

De scope van het programma “Slim en Slank” is gericht op de werkprocessen in Brabant Zorg. Het programma zal een uitwerking geven aan het doel om aandacht te schenken aan de verbetering van de werkprocessen van de Instelling. Met “Slim en Slank” verbeteren van werkprocessen bedoelen wij het verhogen van efficiency, verbeteren van de effectiviteit van zowel de primaire als ondersteunende processen, het voorkomen van verspilling van tijd, goederen, voeding, energie met als resultaat van onze acties en handelingen: in één keer goed, tot tevredenheid van de cliënt!
Het programma Slim en Slank veronderstelt ook een cultuurverandering in denken en gedrag voor iedereen bij Brabant Zorg. Deze verandering begint en eindigt bij de cliënt: wat voegt een handeling of dit (deel)proces toe aan waarde voor de cliënt.

Naast het mede organiseren van de conferentie “Lean in  de ouderenzorg” zijn er nu verschillende afdelingen hard onderweg met hun ‘Leanreis’. Het is de voorbereiding op een volledige overgang van Brabant Zorg naar “Lean Management”. Deze “warming-up” heeft op 10-10-10 zijn organisatie-brede vervolg gekregen. Er is dan ook vooral sprake van”pull” van de vraag naar “lean management” vanuit de afdelingen wat het proces stuurt. Het tempo van uitrol van het programma wordt min of meer gedicteerd door het tempo van de vraag. Een vraag die ontstaat, omdat Teams bij elkaar de resultaten zien bij de toepassing van Lean Management principes. En die vraag is groeiend.

Ouderenzorg instelling

Brabant Zorg en de eerste (kleine) resultaten met Lean Management

Bereikte resultaten in samenwerking met Lean Management Professionals zijn onder andere:

  • Inrichten van gestandaardiseerde werkplekken voor de verzorgenden, waardoor:
    • zij niets meer hoeven te zoeken en
    • niet meer de cliënt alleen hoeven te laten om iets te halen, waardoor:
  • zij rustiger en met meer aandacht kunnen werken, zodat:
    • de cliënt oprechte zorg en aandacht ervaart.
  • tegelijk worden daardoor de (soms erg grote) voorraden aan linnengoed, inco-materiaal en (medische) verzorgingsproducten fors verkleind.

Eigen, door Lean Management Professionals op maat ontwikkelde workshops werden ingezet om de kennis en vaardigheden betreffende ‘lean management’ aan de medewerkers over te dragen.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van Lean en Lean Management Professionals?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2019-Lean Management Professionals-alle rechten voorbehouden