Eric Groothuis

Master of Lean Management

de JONG DUKE

Assemblage Automaten t.b.v. Koffie-/thee voorziening in organisaties

Referentie

de JONG DUKE

De Jong DUKE te Sliedrecht is een innovatief familiebedrijf. Al sinds 1957 is het bedrijf succesvol in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen van koffie-espressomachines voor de OCS- & vendingmarkt. Met vestigingen in Nederland en de Verenigde Staten en klanten in diverse werelddelen heeft de Jong DUKE een reputatie opgebouwd als loyale, betrouwbare fabrikant van hoogwaardige designproducten met een goede performance. De organisatie kenmerkt zich door kwaliteit, innovatie, gedrevenheid en servicegerichtheid

Functie: Senior Lean Manufacturing Coach a.i.

 de JONG DUKE, de opdracht

De opdracht bij de JONG DUKE bestond primair uit het ondersteunen en professionaliseren van de organisatie om daarmee een bijdrage te leveren aan het ambitieuze groeiscenario in zowel Nederland als in de Verenigde Staten. Ten behoeve daarvan werd gewerkt aan de invoering van de Lean Manufacturing Organisatie Filosofie. Het beschikbare Lean Manufacturing instrumentarium werd daarbij ingezet om te ondersteunen bij de gewenste cultuurverandering.

de JONG DUKE, de start

Gestart werd met het aanbieden van workshops, waarbij kennis werd gemaakt met Lean Manufacturing. Naast het verkrijgen van zicht op het begrijpen van verbeteren tijdens een LEGO-workshop, was het zeker zo interessant om de interactie tussen teamleden onderling en met leidinggevenden en managers te ontdekken. Na een woelige periode, waarin medewerkers een prima bijdrage aan de output van de organisatie hebben geleverd, kwam er nu een periode waarin er vanuit het Directie- en Management Team weer volop aandacht was voor klanten, groei en medewerkers.

Begonnen werd bij de (omvangrijke) R&D-afdeling van de JONG DUKE. De organisatie gelooft sterk in en hecht aan onderzoek en vernieuwing op het gebied van koffie- en thee vending machines. Daarin speelt natuurlijk ook automatisering een belangrijke rol, met een accent op onderhoudsarm en “op afstand”. Binnen R&D van de JONG DUKE werd al gewerkt met “SCRUM”. Na zorgvuldige analyse van de aard, omvang en complexiteit van de R&D-projecten werd besloten om SCRUM als verbetermethode voorlopig los te laten en om over te stappen op dag- en weekstarts.

Binnen Productie & Logistiek werd de kennismaking met 5S opgefrist en opnieuw ingevoerd. Hierbij valt op te metken, dat de medewerkers een eerdere invoering met redelijk succes hadden weten vast te houden. Op grond daarvan waren de medewerkers in meerderheid gemotiveerd om verder aan de slag te gaan met Lean Manufacturing.

de JONG DUKE, vervolg

Hoewel nog maar kort betrokken, mochten we nog meemaken, dat ook het Directie-, Management Team de weg naar Lean Manufacturing wilde inslaan. Een mooi resultaat. Daarbij gaat het vooral om kennis laten maken met het gewenste gedrag en de gewenste houding (Workshops) en vervolgens intensieve coaching bij de dagelijkse uitvoering.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van Lean en Lean Management Professionals?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2019-Lean Management Professionals-alle rechten voorbehouden