Eric Groothuis

Master of Lean Management

Meester Stegeman

Meester Stegeman en de start van Lean Manufacturing

Referenties

Meester StegemanOver de hele wereld biedt Sara Lee, inmiddels Hillshire Brands, een grote variatie aan kwalitatief hoogwaardige consumenten producten aan. Dit varieert van hoogwaardige voedingsmiddelen via kleding tot persoonlijke verzorgings producten. Het merendeel van de internationale en locale merken heeft een leidende positie in hun respectieve markten. In veel landen levert Sara Lee daarnaast koffiesystemen en voedingsmiddelen via het out of home kanaal. Sara Lee Corporation was destijds eigenaar van Sara Lee Foods Europe, waaronder Meester Stegeman met haar vier productie locaties [Wijhe, Deventer, St. Michielsgestel en Moergestel] viel

Functies: Facility Manager, Hoofd Beveiliging, Hoofd BHV, Arbo-Coördinator, Lean Manufacturing Coach

Meester Stegeman, de start van Lean Manufacturing

De start van de Lean Manufacturing – reis binnen het Facilitair Bedrijf van Meester Stegeman begon de facto met een management training voor directie, management en leidinggevenden. Daarbij ging het vooral om het doorlopen van dezelfde training op het gebied van Lean Leiderschap in de voedingsmiddelen industrie. In dit geval bij Krauthammer “Alles begint en eindigt met mensen”. Pas maanden later kwam de transitie naar een Lean Manufacturing organisatie in de voedingsmiddelen industrie aan de orde.

Meester Stegeman en de cultuurverandering

De bovengenoemde training ondersteunde sterk bij het bereiken van de gewenste cultuurverandering bij Meester Stegeman. Traditioneel een hiërarchische organisatie moest de omslag worden gemaakt naar een organisatie waarin medewerkers de ruimte kregen en voelden om mee te denken in het verbeteren. Dat viel niet altijd mee, Hoofden van Dienst en Teamleiders waren natuurlijk traditioneel in hun functie terecht gekomen. Geleidelijk aan en met kleine stapjes ging dat toch steeds beter en ontstond er een Lean Cultuur van wederzijds vertrouwen. Leidinggevenden begonnen de waarde in te zien van hun nieuwe rol als facilitator, ondersteuner en coach. Meester Stegeman begon te veranderen.

Meester Stegeman en de concepten en instrumenten van Lean Manufacturing

Natuurlijk werden ook bij Meester Stegeman de verschillende concepten en instrumenten van Lean Manufacturing geïntroduceerd. In dit geval van het Facilitair Bedrijf gericht op de facilitaire-, maintenance- en engineering processen. Daarbij is onder andere zorgvuldig onderzoek gedaan naar de meest passende verbeter methode ten behoeve van de maintenance processen. Hierbij zijn zowel het “Lean Maintenance System“, als “Value Driven Maintenance” als “Total Productive Maintenance” onderzocht. Voor de overige afdelingen werden natuurlijk de passende instrumenten en concepten uit de Lean Manufacturing Toolbox geïntroduceerd. In de aanloop, ongeveer zes maanden, werd daarbij training, coaching en ondersteuning verleend door McKinsey & Company.

Meester Stegeman en de resultaten met Lean Manufacturing

Door de ingrijpende cultuurverandering en het toenemende begrip en toepassingen van de concepten en tools kwamen vele honderden verbeterideeën naar boven. Rijp en groen, veel nieuw, maar veel ook soms decennia oud. En juist door de veranderde cultuur werden de “oude” voorstellen nu wel opnieuw bekeken, geanalyseerd en, zover van toegevoegde waarde, uitgevoerd.

Onder andere de volgende resultaten zijn bereikt:

Kostenreductie 25 – 30%
Personeelsreductie 40 – 45%
Voorraad verlaging 25 – 30%
Vermindering Intern Transport 15 – 25%
Verlaging kosten bedrijfskleding 15 – 20%
Reiniging/Desinfectie Prod. Hulpmidd. 50 – 60%
Doorlooptijd reductie 50 – 75%
Verlenging Productie Tijd 05 – 08%
Verhoging Techn. beschikbaarheid 93 – 95%

 

Deze “harde” resultaten werden vergezeld door resultaten die door velen als “zacht” worden bestempeld. Desondanks hebben ook deze resultaten een financiële impact:

Ziekteverzuim verlaging 60 – 65%
Reductie Personeels verloop 20 – 25%
Verhoging Affectieve Betrokkenheid 15 – 20%

 

Meer dan uitstekende resultaten, ook te bereiken in een (toen nog) traditioneel Meester Stegeman , waarvan het directie team de overtuiging kreeg en uitdroeg dat Lean Manufacturing de organisatie beter ging maken. Voor klanten, voor partners, voor medewerkers EN voor het financiële resultaat.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van Lean en Lean Management Professionals?
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2019-Lean Management Professionals-alle rechten voorbehouden